Flere beboere har henvendt sig til ejendomskontoret, da de i deres lejligheder, har opdaget skægkræ. Skægkræ er en slags sølvkræ/sølvfisk og er desværre særdeles svære at komme af med. De spreder sig let fra lejlighed til lejlighed via bl.a. rørføringer og andre forbindelsesveje.
Søger man på nettet, finder man, at skægkræ er en ny slags sølvfisk i Danmark. De kendes ved at være mere brunlige og mindre skinnende end sølvfisk.
Modsat sølvfisken trives skægkræ også i ikke fugtige omgivelser og ses derfor oftere også i både stue og køkken.
Bekæmpelsen af skægkræ er ikke helt til at blive klog på; nogle mener, at man kan behandle sig ud af problemet med sprøjtemidler, andre mener man skal bruge lokkemiddel eller limfælder.
Bestyrelsen/ejendomskontoret har haft kontakt med flere skadedyrsbekæmpelsesfirmaer. En professionel sprøjtebehandling af en normal lejlighed koster ca. 2.500 kr. Hvis alle lejligheder i AST skal sprøjtebehandles svarer det til en samlet udgift på ca. 1,2 mio.kr. En professionel sprøjtebehandling forventes at holde i ca. 8 måneder, men der gives ikke nogen garanti.
Skadedyrsbekæmpelsesfirmaerne anbefaler, at man starter med at finde ud af omfanget af skægkræ ved at undersøge alle lejligheder og kældre. Bestyrelsen har bedt om et tilbud på at få foretaget denne kortlægning. Når omfanget kendes, kan der lægges en plan for, hvordan det videre forløb kan være. Det skal dog bemærkes, at bestyrelsen ikke vil/kan igangsætte en total sprøjtebehandling af AST uden at det er forelagt på en generalforsamling.
I mellemtiden opfordrer vi derfor til, at alle beboere er meget opmærksomme på, om man har skægkræ, og hvis man har, at man selv kommer i gang med en behandling hurtigst muligt.
Limfælder kan købes i diverse byggemarkeder, Matas og på nettet, og et effektivt sprøjtemiddel kan ligeledes købes samme sted. Sprøjtemidlet Trinol 810 har vist sig at være effektiv. Man kan også bestille behandling via skadedyrsbekæmper.
OBS! Få læst grundigt på vejledningen, og vær opmærksom på eventuelle følgeskader af produktet. Udgifter og behandlinger står for beboers egen regning, ligesom ansvaret for evt. følgeskader også gør det.
Derudover anbefaler vi, at alle følger nedenstående råd til forebyggelse mod skægkræ:
1. Undgå fugt
2. Luft ud
3. Få varmet dit hjem op
4. Støvsug og gør rent
5. Skil dig af med de madvarer, som de skæggede sølvkræ er gået i.
6. Sørg for at pakke dine tørre madvarer såsom mel og gryn ind i lufttætte bøtter.